Petlas’ın Sürdürülebilirlik Hedefleri ve Yenilenebilir Enerji Projeleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Petlas’tan Sürdürülebilirlik Adımları

Petlas'tan Sürdürülebilirlik Adımları

Petlas, 2024 yılına kadar tamamlamayı hedeflediği 330 bin metrekarelik alanda kurulu 27 MW gücündeki Güneş Enerjisi Sistemi (GES) projesi ile elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 20’sini kendi yenilenebilir kaynaklarından sağlamayı başardı. Şirket, 2030 yılına kadar karbon emisyonunu yüzde 58 oranında azaltma hedefine ulaşmak için kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor.

Petlas Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Esra Ertuğrul Boran, “Paris Anlaşması kapsamındaki sıfır emisyon hedefi için tüm şirketlerin sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz. Tasarım aşamasından üretime kadar sürdürülebilirlik, süreçlerimizin kalbinde yer alıyor. GES panellerimizle yılda 13.300 hanenin ihtiyacını karşılayacak miktarda elektriği tamamen yenilenebilir kaynaklardan elde ediyoruz. 2025 yılının ilk yarısında atık su arıtma ve yeniden kullanıma dayalı projelerle yılda 500 bin ton atık suyu geri kazanmayı hedefliyoruz” dedi.

Petlas, 2030 hedefleri doğrultusunda 2024 yılında kurduğu 27 MW’lık GES panelleri sayesinde üretiminde kullandığı elektriğin yüzde 20’sini yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya başladı. Ayrıca, 2023 yılında gerçekleştirdiği Azot Üretimi ve Geri Kazanım Tesisi yatırımları ile kendi azotunu üretme projesine de hız kazandırdı.

Sürdürülebilirlik Hedefleri ve Projeler

Esra Ertuğrul Boran, sürdürülebilirlik hedeflerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

  • “Fabrikamızın çatısında kurduğumuz 200 bin metrekarelik güneş enerjisi panelleri ile yaklaşık 56 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı yenilenebilir enerji ile çevrelemiş olduk. Yıllık toplam 40 bin MW elektrik üretiyoruz, bu da yaklaşık 13.300 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk geliyor.”
  • “GES projemiz sayesinde fabrikamızın elektrik kullanımının yaklaşık yüzde 20’sini yenilenebilir enerjiden sağlıyoruz. 2030 yılına kadar doğrudan emisyonlarımızı yüzde 58 azaltma hedefimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz.”

CO2 Salınımında Azalma ve Yeni Projeler

Boran, 2025 yılında 500 bin ton atık suyu geri kazandıracak projeyi tamamlayacaklarını belirterek, “Geçtiğimiz yıl, üretim tesislerimizde enerji verimliliği sağlayan iki proje tamamladık. Bu projelerle enerji tüketiminde yılda 3,5 milyon KWh tasarruf sağladık ve 3.200 ton CO2 salımını azalttık. Bu yılın ilk yarısında devreye alacağımız Condensate Polishing Plant (CPP) atık su arıtım ve yeniden kullanıma dayalı saf su sistemi projesi ile yılda 350.000 ton atık suyu geri kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Önerilen Haber  35 Bin Dolarlık Tesla Model 3 Satışa Çıktı

“2025 yılında hayata geçirmeyi planladığımız bir diğer proje ise yeni nesil turbo kompresörlü kazan yatırımıdır. Bu proje ile mevcut üretimde kullanılan yüksek basınçlı buharın, proseste kullanılmadan önce elektrik üretiminde kullanılması amaçlanmaktadır ve 18.2 MW kapasiteli bir buhar türbini yatırımı gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu proje sayesinde, CO2 salımında 84.550 ton azalma hedeflenmektedir.”

Boran, ayrıca söz konusu CPP projesinin tamamlanması ile, mevcut kömür tüketiminin yıllık olarak 2.880 ton düşürülmesinin yanı sıra, atık su ve kömür tüketiminde yapılacak tasarruflarla birlikte yıllık CO2 salımının 12.000 ton azaltılması hedefinin de bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, atık miktarını azaltmaya yönelik yeni projelerin hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

Boran, “Üretim faaliyetlerinde makinelerin yağlanmasında kullanılan yağların geri kazanılmasına yönelik projemiz en önemli projelerimizden biridir. Bu kapsamda yapılacak yatırımlar sayesinde yıllık atık yağın yüzde 90 oranında geri kazanılması ve yaklaşık 700 ton/yıl atık yağın tekrar proseste kullanılabilir hale getirilmesi planlanmaktadır. Bu sayede karbon ayak izimizin 2.100 ton CO2 düşmesini hedefliyoruz.” sözleriyle projelerin önemini vurguladı.

Petlas ayrıca, 2025 yılında izolasyon çalışmalarına hız kesmeden devam etmeyi planlıyor.

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Hasar Onarım ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!